20 juli, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

Vallokalerna är öppna i USA – Trump knappar in på Biden

2 min read

Idag den 3 november går USA till val. Joe Biden har de senaste månaderna haft segervittring, men det är Donald Trump som har momentum enligt oddsen. Det visar underlag från de svenska spelbolagen Betsson och Unibet.

Sannolikheten att president Trump blir omvald är under dagen bedömd till 40,5 procent, vilket motsvarar ett odds på 2.35 med spelbolagets marginal inräknad.

Biden står just nu i 1.60 gånger pengarna, vilket motsvarar en sannolikhet på 59,5 procent.

Trenden talar för Trump

Odds på politik tar hänsyn till fler faktorer än ”bara” opinionsmätningar. Det kan handla om allt från trender och aktuella händelser till historiska data – och inte minst hur spelarna placerar sina insatser.

– Oddsen har inte rört sig nämnvärt de senaste veckorna, men de senaste timmarna har Trump börjat att knappa in, berättar Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

Han utvecklar:

– Så sent som i går hade vinst för Biden en sannolikhet enligt oddsen på över 64 procent. Så han har alltså tappat nästan fem procentenheter.

Det svänger i vågmästarstaterna

Allting talar för att det som vanligt i amerikanska presidentval blir ett fåtal delstater som avgör. Demokraterna ser ut att vinna i Pennsylvania, medan Trump enligt oddsen har gått om Biden i både Florida och North Carolina de senaste dygnen.

– Det är oerhört jämnt i många vågmästarstater och spelarna tror allt jämnt på Trump. 70 procent har lagt sina pengar på att han vinner, berättar Robin Olenius, PR-chef på Betsson.

– Man kan lugnt säga att valet blir mer nervkittlande än man tidigare trodde och just nu sjunker oddsen på Trump rätt mycket, fortsätter han.

Mer populärt än någonsin att spela på politik

Underlag från Unibet och Betsson visar att svenskarna aldrig förr har spelats så mycket på ett politiskt val som nu. Omsättningen går att jämföra med en VM-final i fotboll.

– Oddsen på politiska val har historiskt sett varit mycket träffsäkra, trots att vi precis som de flesta överraskades av Trumps seger för 4 år sedan. Däremot prickade spelarna rätt då 60 procent av spelen lades på Trump, en siffra som i år har ökat.

– Över 70 procent av spelarna tror att Trump blir omvald. Nu återstår det att se om spelarna återigen lyckas bättre än oddsen och opinionsmätningarna, avslutar Robin Olenius PR-chef Betsson

Läs mer om politikodds eller gå till sidan för presidentvalet i USA 2020.

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.