20 juli, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

Svenska poddar om politik [Lista]

Valodds

Hur många poddar om politik finns det? Vilka är bäst? Vilka ska man undvika? Det och lite till ska vi på Valodds reda ut i den här guiden till svenska poddar om politik.

De politikpoddar som listas i den här genomgången ska inte ses som ”den kompletta listan” över svenska poddar om politik och samhällsfrågor. Det finns säkert politiska poddar vi har missat, men det här är åtminstone en start.

Notera alltså att det regelbundet startas nya poddar, att programledare går på föräldraledighet och att ja, journalister byter jobb helt enkelt.

Om det är första gången du besöker Valodds.se vill vi att du noterar att vi är en oberoende sajt. Vi skriver för det mesta om odds på politik, det vill säga om svenska och internationella val och politiska händelser. Vi varken har eller tar någon särskild politisk ställning, vi tolkar bara vad oddsen och spelmarknaden säger om vad som – sannolikt – händer i framtiden.

Låt oss ta en titt på populära svenska poddar om politik.

Det politiska spelet

En av Sveriges största poddar om politik är Det politiska spelet från Sveriges Radio. Det är är en podd för dig som följer politik regelbundet och vill ha både analyser och skvaller om svensk politik.

Alla program från Det politiska spelet finns här på SR:s hemsida eller där poddar finns.

Tankesmedjan

Sveriges Radio P3 har en podcast om politik som kategoriseras som ”Humor” enligt radiokanalen själva. Här bjuds det varje vecka på ”sylvass satir om nyheter, politik och en hel del kändisar”, för att citera programmets egen beskrivning.

Tankesmedjan hittar du här på SR:s hemsida eller i din poddapp.

Reformpodden

Tankesmedjan Fores har en podcast som heter Reformpodden. Programledare är Ulrica Schenström, som är vd för Fores, och tillsammans med gäster och medarbetare diskuterar hon ”framtidens reformbehov”, med allt vad det innebär.

Reformpodden finns här i Podcaster och där poddar finns.

Novus Sanity Check

Mät- och konsultföretaget Novus är kanske mest kända för sina opinionsmätningar, men visste du att de också har en podd om politik-, medie- och samhällsfrågor?

Podden från Novus heter Novus Sanity Check och deltar gör allt som oftast vd Torbjörn Sjöström, tillsammans med en ”gäst”, som till exempel Jan Scherman, Micael Dahlén eller Brit Stakston.

Hemsidan för Novus Sanity Check finns här och avsnitten hittar du där poddar finns.

Den ideologiska frågan

Aftonbladet Ledare har en podd som heter Den ideologiska frågan. Programmet handlar om samhällsfrågor och politik, där en gäst per avsnitt pratar om ideologi och ”knepiga principfrågor”. Programledare är Anders Lindberg.

Du hittar podden här hos Aftonbladet eller genom att söka efter Den ideologiska frågan i ditt poddprogram.

Politiken

Podcasten ”Politiken” är en podd från morgontidningen Svenska Dagbladet (SvD). Deltar i programmet gör Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson.

Politiken produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna på SvD.se kan du även höra podden i de vanliga podcastkanalerna.

Kvartal

Tidskriften Kvartal har samlat sina poddar i en och samma feed. I flödet hittar du bland annat Fredagsintervjun, Veckopanelen samt inlästa artiklar och krönikor.

Du kan lyssna på poddar från Kvartal här i Spotify eller i din podcastapp.

Åsiktskorridoren

Aftonbladet ledarredaktions podcast heter Åsiktskorridoren. Poddens uppdrag beskrivs av tidningen som ”att vidga vyerna och sätta vårt ljus på politik och samhälle”.

Du hittar Åsiktskorridoren här hos Acast eller i ditt poddprogram.

Smedjanpodden

Tankesmedjan Timbro har en egen podd som heter Smedjanpodden. Enligt Timbor bjuder podden in till ”fördjupande samtal med initierade gäster utifrån ett marknadsliberalt perspektiv”.

Smedjanpodden finns här hos Podbean och på andra ställen där poddar om politik finns.

Hur Kan Vi

En av många populära intervjupoddar är podcasten Hur Kan Vi. Programmen leds av Navid Modiri och syftar till att väcka samtal där ”olikheter uppmuntras och gör oss klokare”, som podden själv beskriver.

Hur Kan Vi har en egen hemsida och finns att lyssna på där poddar finns.

God Ton™

Tillsammans med inbjudna gäster samtalar Hanif Bali och Per Lindgren om olika samhällsfrågor. Podden varvar ”samtidsanalyser och struntsaker”.

Podcasten God Ton™ finns att lyssna på här i iTunes eller på andra ställen där politikpoddar finns.

Fack You

Podden Fack You beskriver sig själva som ”Sveriges största tvärfackliga podcast”. I programmen tar Sebastian Borssén, Jim Tellefsdal och Isak Ekblom – tillsammans med gäster från till exempel fackförbund – ett grepp om allt från arbetsrätt och juridik till fackets roll i Sverige.

Podcasten Fack You finns att lyssna på här i Podbean eller där poddar finns.

Populära poddar om svensk politik:

 • Det politiska spelet (Sveriges Radio)
 • Politiken (SvD)
 • Åsiktskorridoren (Aftonbladet)
 • Novus Sanity Check (Novus)
 • Kvartal (Tidskriften Kvartal)
 • Reformpodden (Fores)
 • Den ideologiska frågan (Aftonbladet)
 • Smedjanpodden (Timbro)
 • Hur Kan Vi (Navid Modiri)
 • God Ton™ (Hanif Bali och Per Lindgren)
 • Fack You (Fack You Podcast)
 • Tankesmedjan (Sveriges Radio)

Bubblare (inte bara poddar om politik)

För att inte bara belysa aktuella ämnen har vi på Valodds valt ut några samhällspoddar som vi tycker är intressanta att prenumerera på. Allmänbildning och kunskap är inte fel, särskilt inte i politiken.

I fokus (SO-rummet)

I fokus är en allmänbildande podcast om SO-ämnena. På omkring fem minuter förklarar gymnasielärarna Mattias Axelsson, Julia Matsson och Kristoffer Larsson olika spännande händelser eller fenomen och reder ut relevanta frågor.

Du hittar I fokus här på SO-rummets hemsida eller i din podcastspelare.

Perspektiv (med Per Grankvist)

I den här podden intervjuar Per Grankvist några av Sveriges främsta experter inom ett givet område. Syftet med podden är att ta något komplicerat, och förklara det på ett enkelt sätt, men ”utan att offra nyanserna”, som podden själv beskriver.

Lyssna på Perspektiv här via Poddtoppen eller i din podapp.

Vill du veta mer om politik? Ta då en titt på vår stora infosida eller besök avdelningen för olika odds på politik. Där hittar du spelbolagens prognoser i val både i Sverige och utomlands.

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.