20 juli, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

Miljöpartiet minskar signifikant – åter under riksdagsspärren

4 min read

I den väljarbarometer som Novus/SVT tagit fram för november kan de se att Socialdemokraterna kommer allt närmre det väljarstöd de hade innan pandemin utbröt. Det visar sig också som så att stödet för Miljöpartiet minskar ordentligt.

En annan spaning från väljarbarometern är att Vänsterpartiet är tillbaka på det höga stöd som de hade innan pandemin. Dessutom ökar Moderaterna – även om den ökningen inte är signifikant – och stärker därmed sin position som det största oppositionspartiet.

Undersökningen är genomförd per telefon, SMS och post under perioden 12 oktober till 9 november. Totalt h ar 3783 respondenter deltagit.

Du kan ladda ned rapporten här: Väljarbarometer nov 2020

Tiden då SD var störst eller näst störst parti känns avlägset”

Till publiceringen av väljarbarometern har Novus vd Torbjörn Sjöström gett sina kommentarer:

– Det ser ut som Moderaterna fortsatt håller positionen som ett starkare alternativ till Socialdemokraterna än Sverigedemokraterna gör. M har bättre lyckats balansera de utmaningar som Coronapandemin, sedan brottsvågssommaren och sist Coronapandemin på det. Moderaterna vinner väljare både från S och SD.

– Tiden då SD var störst eller näst störst parti känns avlägset även om det i tid inte var så längesedan. SD var faktiskt största parti i februari 2020, precis innan Coronapandemin. Men reella kriser som inträffar istället för hotande kriser har påverkat väljarna tillbaka till de traditionella partierna, Moderaterna är statistiskt säkerställt större än Sverigedemokraterna.

Vidare kommenterar Torbjörn Sjöström särskilt Miljöpartiets utveckling.

– Vi ser återigen Miljöpartiet under 4 %-spärren och Vänsterpartiet tar väljare från dem. Det kan bero på det fokus som V fått i samband med partiledarbytet men också att MP varit rätt osynliga i de frågor som är mer akuta just idag än klimatet. Oro för hälsan och brottsligheten trumfar ett globalt hot om en framtida klimatkris för många.

– Miljöpartiet tappar också väljare till Socialdemokraterna vilket stärker min tro att ovanstående kan vara orsaken, berättar Torbjörn Sjöström.

– Vänsterpartiet är också ett parti som många vet var dom har, det är svårare för väljarna att säga om Miljöpartiet om man jämför ord och handling. Att MP också har ett språkrörsbyte med oklar utgång talar också mot MP just nu.

Här kan du läsa mer om oddsen på vem som blir nästa kvinnliga språkrör för Miljöpartiet.

Liberalerna får inte mycket positivt från Januariavtalet

När det kommer till Liberalerna så menar mät-vd:n att det är svårt att se hur partiet ska komma upp i momentum igen.

– Vad gäller Liberalerna är frågan hur det skall komma ur sin svacka. När Sabuni tillträdde kom de upp till 4 % nivån en månad för att sedan hamna under igen. Det var enda gången de låg ens i nivå med 4 % sedan november 2018 då de hade 4,6 %.

– Liberalerna har inte lyckats ta åt sig äran för några frågor i Januariavtalet, det har Centerpartiet varit bättre på. Förtroende för Sabuni är mycket svagt och det är inte orimligt att tänka att namnbytet från Folkpartiet till Liberalerna förvirrade kanske lika trogna folkpartister mycket som att man stödjer en Socialdemokratisk regering. Andelen kärnväljare blir sannolikt väldigt liten då.

– Ett väljarstöd på 2,7 är det lägsta L har uppnått men det är inte första gången, de hade ett stöd på 2,7 även i februari 2019 alltså första undersökningen efter januariavtalet.

Här kan du se resultatet i riksdagsvalet 2018.

Centerpartiet fortsätter öka

Två partier som går åt lite olika håll enligt Torbjörn Sjöström är Kristdemokraterna och Centerpartiet.

– Kristdemokraterna har också tappat momentum, jämfört med i maj hade de ett stöd som var mer än dubbelt så stort som nu. Månadens nivå på KD är det lägsta stöd de haft denna mandatperiod.

– Centerpartiet ökar faktiskt för tredje månaden i rad, de är inne i en liten positiv trend. Deras roll som stödparti till regeringen verkar vara mer förankrad bland väljarna och de vinner väljarstöd till skillnad mot L och MP, avslutar Torbjörn Sjöström, vd Novus.

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.