24 juni, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

Sverige stödjer Ukraina genom EU:s sjukvårdslager – samordnas via Polen

2 min read

Ukraina har efterfrågat stöd med sjukvårdsutrustning via EU:s civilskyddsmekanism ERCC. EU kommer att skicka 580 000 skyddsförkläden från det sjukvårdslager i Sverige som MSB ansvarar för.

Sjukvården i Ukraina är ansträngd och landets sjukvårdsmateriel är otillräcklig. Ukraina har ansökt om hjälp hos EU som har beslutat sjukvårdslagret i Sverige ska aktiveras.

– Materielen sänds via en koordineringscentral i Polen där hjälpsändningar till det krigsdrabbade Ukraina samordnas, säger Fredrika Lindholm, projektledare på MSB i ett pressmeddelande.

Lagret aktiverades under pandemin

Sverige är, genom MSB, ett av länderna i EU som har uppdraget att ansvara för EU:s beredskapslager för sjukvårdsmateriel.

– Lagret finns i värmländska Kristinehamn och nu aktiveras stödet för andra gången. Första gången lagret aktiverades var i oktober 2021 då Lettland, på grund av ett ansträngt läge på grund av covid-19, efterfrågade ventilatorer, säger Fredrika Lindholm.

Fakta: Om EU:s sjukvårdslager i Sverige och rescEU

2020 fick Sverige i uppdrag av EU att lagerhålla personlig skyddsutrustning som andningsmasker och skyddsrockar samt ventilatorer. Materialet ska kunna användas i stora kriser när EU-ländernas egna resurser inte täcker behoven.

Sjukvårdslagret är en del i utvecklingen av EU:s gemensamma beredskap inom ramen för rescEU. RescEU är ett system med EU-gemensamma resurser som syftar till att förstärka beredskaps- och insatskapaciteten för olika typer av kriser, exempelvis skogsbränder och pandemier. Sverige är även värdland för skopande flygplan och temporära nödbostäder.

Projektet med att etablera EU:s sjukvårdslager är ett samarbete mellan MSB, Försvarets materielverk och Socialstyrelsen.

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.