20 juli, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

”Under pandemin har SD tappat sin roll som det ledande oppositionspartiet”

5 min read

I den väljarbarometer som Novus/SVT tagit fram för december kan de se att Socialdemokraterna fortsatt har gått framåt i opinionen. Enligt Novus har Sverigedemokraterna tappat i jämförelse med hur läget var i början av året.

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande, enligt undersökningen:

  • Moderaterna: 79 (i dagens riksdag har de 70 st mandat)
  • Liberalerna: 0 (20)
  • Centerpartiet: 30 (31)
  • Kristdemokraterna: 20 (22)
  • Socialdemokraterna: 102 (100)
  • Vänsterpartiet: 35 (28)
  • Miljöpartiet: 15 (16)
  • Sverigedemokraterna: 68 (62)

Väljarbarometern från Novus/SVT genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. För den här undersökningen intervjuades 3 813 personer per telefon, SMS och post under tiden 9 november – 6 december 2020.

Andelen osäkra väljare var 5,3 procent.

Novus vd kommenterar december månads Väljarbarometer

Till publiceringen av väljarbarometern ger Novus vd Torbjörn Sjöström följande kommentarer:

– Efter sommaren förlorade regeringen på den våg av grova brott som sedan flera år tillbaka verkar vara det normala i Sverige. Då såg vi ett ökat stöd för både M och SD som båda anses ha en bättre politik inom lag och ordning än S.

– Nu när pandemin återigen leder till ökade restriktioner ser vi att S efter 5 månaders vikande väljarstöd bryter trenden och ökar igen. Dock inte är på samma nivå som i våras när pandemin nyligen upptäckts i Sverige, pandemin är mer komplicerad nu än i den initiala situationen som var i våras. Socialdemokraterna vinner främst väljare från Soffan och Vänsterpartiet samt lite från Sverigedemokraterna.

”Oro är en stark åsikt bland många som sympatiserar med SD”

Vidare kommenterar Torbjörn Sjöström särskilt utvecklingen för Sverigedemokraterna.

– I början på året, precis innan pandemin, var Sverigedemokraterna jämnstora med Socialdemokraterna, men under pandemin har SD tappat sin roll som det ledande oppositionspartiet. Moderaterna har lyckats mycket bättre med den balansgång det är att vara i opposition vid en nationell kris. Moderaterna är statistiskt säkerställt Sveriges näst största parti.

– SD var ett parti som vann det mesta av sitt väljarstöd på grund av oron för ett samhället som gick åt fel håll och oron för att en kris skulle slå samhället i spillror. När det sedan kom en kris som verkligen hotar hela världen och Sverige inte kraschar helt, blir det svårt att vinna väljare baserat på sådan oro.

Torbjörn Sjöström menar också att SD tappar även på grund av det faktum att mycket av politiken inte sedan mars handlat direkt eller indirekt om partiet.

– Två regeringsbildningar kretsade kring att hålla SD borta. Så det är inte bara SD:s politik och oron för ett samhälle som höll på att gå sönder som lett till deras starka position utan även i mycket stor omfattning på grund av de andra partiernas fixering vid att förhålla sig till SD i nästan alla frågor, det har nästan verkat vara viktigare att förhålla sig till SD än att få genomföra sin politik.

– Men man får inte glömma att SD fortfarande är Sveriges tredje största parti, nästan dubbelt så stort som V som är på fjärdeplatsen, det enda parti som inte har suttit i eller haft direkt påverkan på regeringspolitiken.

– SD är fortsatt förstahandsvalet för många som känner sig svikna idag eller är oroliga för nutiden eller framtiden. Just oro är en stark åsikt bland många som sympatiserar med SD. Men raset för SD är stort och S har återtagit positionen som Sveriges största parti och M har lyckats återta positionen som oppositionsledare.

Stor väljarrörlighet

Torbjörn Sjöström menar att den generellt sett stora väljarrörlighet vi ser nu främst handlar om en ökad oro och ett lägre förtroende för politiken och dess företrädare.

– Det är allt svårare för väljare att vara partilojala när det är svårt att se värderingarna och visionerna som ligger bakom partierna politik och det politiska ledarskapet är frånvarande. Där fokus inte så mycket är att locka väljare som att jaga väljarnas röster genom att till stor del skrämmas med motståndaren.

– Jag vill gärna introducera termen väljarförakt för att kunna visa vad som är fel bakom detta. Där politiken verkar lita allt mindre på väljarna. Där man glömmer maktbalansen och rollfördelningen i den representativa demokratin. Politikerföraktet är snarare en bieffekt av väljarföraktet än något som kommer från ingenstans.

– Novus undersökningar kring Coronapandemin har visat att nästan alla väljare sköter sig och följer rekommendationerna, när rekommendationerna lättades slappande man av, när de drogs åt stannade man omedelbart hemma. Men om man lyssnar på politiken kring samma beteende skulle man kunna tro svenskarna är olydiga och struntar helt i folkhälsan. Ett tydligt exempel på kärnan i problemet inom politiken, som jag vill kalla väljarförakt, kommenterar Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Han avslutar:

– Visst, på kort sikt kan man som politisk strateg uppskatta denna väljarrörlighet, men underminerar sakta men säkert tilltron till demokratin om man inte förstår att väljarna faktiskt alltid har rätt i en representativ demokrati, där man agerar på väljarnas mandat för att bevaka väljarnas intresse.

Mer läsning om politik, val och odds:

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.