24 juni, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

Kommer Liberalerna klara sig kvar i Riksdagen efter valet 2022?

Valodds

Det ser inte ut som att Liberalerna (L) kommer klara sig kvar i Riksdagen efter valet 2022. Partiet kommer inte nå upp till 4-procentsspärren, enligt spelbolagens odds.

För att komma in i Riksdagen – eller hålla sig kvar – behöver ett parti få minst 4 procent av folkets röster i ett allmänt riksdagsval.

I valet 2018 fick Liberalerna 5,49 procent av rösterna, vilket gav dem 20 mandat i Riksdagen. Under mandatperioden ser dock stödet för partiet ut att ha minskat drastiskt enligt de opinionsmätningar och valprognoser som genomförts.

Kommer Liberalerna klara sig kvar i Riksdagen? Det är frågan vi ställer oss när vi tar en titt på vad spelmarknaden och oddssättarna ger partiet för chanser att lyckas i september 2022.

Oddsen: Liberalerna åker ur Riksdagen

Valodds.se är en oberoende hemsida som följer spelbolagens odds på svensk och internationell politik. När vi nu analyserar oddsen inför valet 2022 visar det sig att det mest sannolika utfallet är att Liberalerna åker ur Riksdagen.

Enligt spelmarknaden tippas Liberalerna hamna precis under riksdagsspärren, det vill säga med knappt 4 procent av rösterna. Det skulle i så fall motsvara en tillbakagång med ungefär 1,5 procentenheter från valresultatet 2018.

Valresultat 2022 för LiberalernaOdds
Över 4%2.00
Under 4%1.72

Observera att oddsen kan ha ändrats sedan den här artikeln senast uppdaterades. Här kan du gå direkt till Unibets sida för visar dagsfärska odds på svensk politik »

Kan få stor inverkan på regeringsfrågan

Hur det går för Liberalerna i valet 2022 kan ha stor påverkan på vem som blir statsminister och får bilda regering under kommande mandatperiod. Liberalerna har historiskt sett varit en del av det borgerliga blocket, med partier som Moderaterna och Kristdemokraterna.

Ett annat parti som också ser ut att dansa kring fyraprocentsspärren i valet 2022 är Miljöpartiet, som fick 4,41 % av rösterna 2018. Även deras roll kan bli helt avgörande för hur regeringsbildningen 2022 kan komma att sluta.

Enligt spelbolagens odds på riksdagsvalet 2022 ser det ut att gå bättre för Miljöpartiet (än Liberalerna) inför valet 2022.

No coupons found.

+18 år. Regler och villkor gäller. Spela ansvarsfullt. www.stodlinjen.se

Därför finns fyraprocentsspärren

Totalt finns det 349 mandat att fördela i Riksdagen. Platserna som respektive parti får är i proportion till antalet röster som partiet fick i det senaste riksdagsvalet. Ett riksdagsparti kan dock inte vara hur litet som helst.

Ett parti behöver få minst 4 % av rösterna för att komma in i Riksdagen, vilket i politiska termer kallas för ”fyraprocentsspärren”.

Syftet med fyraprocentsspärren är att begränsa antalet partier i Riksdagen, helt enkelt se till så att det inte finns en massa småpartier, utan istället en ”hanterlig” och representativ mängd.

Missa inte:

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.