22 oktober, 2024

Valodds

Oberoende nyheter och odds på politik

Kan Nevada avgöra presidentvalet 2024?

I det kommande presidentvalet 2024 är Nevada återigen en av de mest omtvistade delstaterna.

Med sina sex elektorsröster har Nevada visat sig vara avgörande i tidigare val, och oddsen i skrivande stund för de två stora partierna är nästan jämna.

Republikanerna har odds på 1.95 medan Demokraterna har något bättre odds på 1.83 enligt de senaste siffrorna.

Ett historisk perspektiv

Sedan 1912, med undantag för 1976, har Nevada röstat för den vinnande presidentkandidaten i varje val fram till 2016, då delstaten röstade för den demokratiska kandidaten Hillary Clinton med en knapp marginal på drygt två procentenheter.

År 2020 hjälpte Nevada till att välja Joe Biden till president med en liknande marginal som Clintons.

År 2022 spelade delstaten en avgörande roll i att bestämma kontrollen över senaten i ett val som tog flera dagar att avgöra.

Hur blir det nu 2024, är frågan…

Det politiska landskapet

I den nuvarande valrörelsen står Nevada återigen i centrum.

En ny undersökning, publicerad 19 oktober 2024, från Rasmussen Reports och American Thinker visar att om valet hölls nu, skulle 49% av de sannolika väljarna i Nevada rösta på den tidigare presidenten Donald Trump, medan 47% skulle rösta på vice president Kamala Harris.

Två procent av de tillfrågade skulle rösta på en annan kandidat, medan ytterligare två procent fortfarande är osäkra. I september ledde Trump med en procentenhet över Harris, 49% mot 48%.

Röstningsmönster och tidig röstning i Nevada

Trots att Nevada inte slog några rekord för tidig röstning på plats den första dagen, till skillnad från andra nyckelstater som Georgia och North Carolina, är det viktigt att notera att Nevada har haft universell poströstning sedan valet 2020.

Det här systemet har blivit alltmer populärt bland väljarna i delstaten.

På lördagen, den 19 oktober 2024, rapporterade Secretary of State’s office att 42 237 personer röstade på plats, vilket är den största siffran sedan universell poströstning infördes.

Betydelsen av Nevada i USA-valet 2024

Nevadas sex elektorsröster kan tyckas vara få, men de har visat sig vara avgörande i täta val. Delstatens förmåga att svänga mellan Demokraterna och Republikanerna gör den till en strategisk nyckel för båda partierna.

För Demokraterna är det viktigt att behålla stöd från tidigare val, medan Republikanerna strävar efter att återta kontrollen och använda Nevada som en språngbräda för att nå de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentvalet.

Kampanjstrategier och väljarengagemang

Båda kampanjerna har intensivt riktat in sig på att mobilisera väljare i Nevada. Harris-Walz-kampanjen arbetar hårt för att behålla det stöd som Biden fick i 2020 års val, medan Trumps kampanj fokuserar på att återvinna förlorade röster och övertyga osäkra väljare.

Den starka tidiga röstningen, både på plats och via post, tyder på ett högt väljarengagemang, vilket kan spela en avgörande roll i valets utgång.

Läs mer här om oddsen på amerikanska presidentvalet 2024.

© Valodds.se | Newsphere by AF themes.